Una dona cancellera

Albert Sáez

Segurament si el cardenal hagués fet alguna declaració en una glossa o en una homilia que s’hagués pogut considerar discriminatòria per a la dona hauria ocupat les primeres planes dels diaris digitals i algun recó a Twitter. La distància entre el que és “normal” a la societat i el que és “extraordinari” a l’Església és cada vegada més gran. I passa en les dues direccions. De manera que només els més experts s’han adonat d’aquest fet transcendental que la mateixa nota informativa de l’arquebisbat presentava un gest de sintonia entre el cardenal Omella i el papa Francesc.

Resulta encoratjador que en la descripció dels mèrits de la senyora Roca es posi l’èmfasi en la seva formació i experiència. De manera que queda clar que no l’anomenen per ser dona sinó per estar preparada. La qual cosa vol dir que si no ho haguessin fet, no ho haurien fer clarament perquè era una dona. La qual cosa hauria estat una discriminació inacceptable en ple segle XXI. Sens dubte que el fet no és menor. El canceller de l’arquebisbat està en el nucli dur de la presa de decisions de la cúria. Perquè ens entenguem és com un secretari d’organització o director d’operacions. Ha de transformar les decisions en decrets i ajustar-los a la legalitat, tant eclesial com civil. La majoria dels últims cancellers del bisbat de Barcelona han arribat a bisbes i alguns a cardenals. O si més no han acabat de canonges a la catedral. Màrion Roca, doncs, està en un lloc clau per mèrits propis i sense que en aquesta cas ser dona li hagi anat ni a favor ni en contra.

La decisió del cardenal Omella té a més una segona lectura. Davant de la precarietat de vocacions sacerdotals i mentre les condicions d’accés no canviïn, tant Omellla com el papa Francesc semblen tenir clar que el gruix dels capellans s’han de dedicar a les tasques pastorals i reservar als laics les funcions administratives i de gestió de la diòcesi. No és la primera vegada que s’intenta, en temps del cardenal Carles sota la tutela del bisbe Carrera, tant la gerència del bisbat de Barcelona com les principals delegacions diocesanes van estar en mans de laics triats per la seva vàlua professional. Les desconfiances cícliques del cardenal Carles amb els seus col·laboradors i les delacions de col·lectius ultraconservadors van acabar per enfonsar aquella experiència. I encara molt abans el cardenal Jubany va situar un laic a dirigir l’economia, cosa que va generar multitud de reticències entre el clergat.

Tot apunta que quan està a punt de complir dos anys a l’arquebisbat, el cardenal Omella està en disposició de fer el seu equip de govern després de la marxa del bisbe Sebastià Taltavull a Mallorca i el nomenament dels seus dos auxiliars. Caldrà veure si els criteris que utilitza són els mateixos que en el cas de la nova cancellera: mèrits professionals, promoció dels laics en les tasques organitzatives/administratives i reforç de la presència dels capellans en les tasques pastorals, no tant per augmentar-les exponencialment sinó per alleugerir-los de la sobrecàrrega de feina que porten la majoria. Diuen que Omella ha volgut analitzar personalment totes les respostes dels capellans a les seves consultes per fer aquesta remodelació. Serà un bon termòmetre del seu diagnòstic de la situació de l’Església a Barcelona. Va arribar molt receptiu i ràpidament va veure que moltes de les coses que li havien explicat no eren certes. Aquest és el tarannà que connecta amb la feligresia i amb el clergat. El propi cardenal ha comprovat i no li ha sabut greu explicar que quan no es deixa aconsellar corre el seriós perill de vessar-la, com va passar a l’homilia de la Sagrada Família pels atemptats de Barcelona i Cambrils. Avui, més que mai, per dirigir cal escoltar, a tothom. I un cop s’ha fet, cal prendre determinacions, tan prudents i contundents com faci falta. Aquesta és la manera de manar en el nostre temps. I en aquest punt la sintonia entre el papa Francesc i els nostres temps és total i absoluta.

 

 

Número 482

Gener/Febrer 2018

Portada

>Subscrigui's a FocNou

>Demanar aquest número

Seccions

Segueix-nos a Facebook

Segueix-nos a Twiter

Canal Vimeo FocNou