Com un pòquer de quatre cartes

Frances Romeu

 

Fem la partida d’aquest estiu resumida en un pòquer de quatre cartes: el papa a Colòmbia, el bisbe Taltavull a Mallorca, els eclesiàstics catalans amb el referèndum i tot el poble de Catalunya contra el terrorisme.

El papa a Colòmbia

La primera setmana de setembre el papa Francesc va fer un dels viatges més importants, més delicat i més compromès del seu pontificat: va anar a Colòmbia. Un país on la seva majoria és clarament catòlica i practicant però que no deixa d’estar mancada en aquests moments d’un clar recolzament per part de l’Església i del món i sobretot necessitada del missatge de reconciliació del papa.

Aquest va ser precisament el vintè viatge internacional del papa Francesc, el cinquè que ha fet a Amèrica Llatina i, més concretament, el tercer que ha fet a Sudamèrica, el seu propi continent d’origen: un continent que no està pas mancat de futur però que en el present també travessa greus dificultats polítiques i socials. En aquest cas el papa arribava a un país que, després de més de 50 anys de violència i enfrontaments armats entre la població, –amb moltes dificultats– ha assolit poder firmar un Acord de Pau, signat pel president Juan Manuel Santos amb les Forces Armades Revolucionaries de Colòmbia (les FARC), però que ha deixat moltes ferides obertes en moltes persones, més de 200.000 morts, i molts refugiats interns i externs.

El moment, doncs, en el qual va arribar el papa Francesc era un moment difícil i complicat. Per resumir el viatge del papa Francesc podem dir que va estar quatre dies, per visitar quatre ciutats i donar quatre missatges ben clars. El dia de l’arribada, el dimecres 6 de setembre, i el dijous 7, el papa va estar a la capital, Bogotà, amb un missatge clar a favor de la pau i la reconciliació, demanant a tothom d’exercir d’autèntics “artífexs de la pau i promotors de la vida”. No es va estalviar de dir-ho sobretot davant dels líders polítics i de les autoritats governamentals.

El divendres 8 de setembre el papa es va traslladar a la ciutat de Villavicencio, una població símbol dels enfrontaments i del conflicte armat entre la població. El papa aquí va poder reunir-se amb algunes de les víctimes i dels agressors durant tots aquests anys d’enfrontaments armats. Aquí, en una llarga i gran pregària, el papa va poder llençar el seu missatge de “reconciliació amb Déu, amb els colombians i amb la natura”.

La tercera ciutat que el papa va visitar va ser Medellín, el dissabte 9 de setembre, un lloc clau per a la pastoral sudamericana, recordada per la famosa reunió de conferencies episcopals llatinoamericanes (del CELAM, l’any 1968), però avui en dia també és un símbol del renaixement social, després dels terribles anys dels “càrtels” de la droga. Aquí el papa va proposar “la vida cristiana com un camí de seguiment i de fidelitat, deixebles sempre de Jesucrist”.

Finalment, el darrer dia, el diumenge 10 de setembre, el papa va visitar l’antiga ciutat de Cartagena, símbol del descobriment europeu d’Amèrica, símbol de la pàgina trista de l’esclavitud i també de l’inici del mestissatge africà del continent. Aquí el papa va tancar el seu itinerari amb unes paraules molt clares a favor de “la dignitat de la persona i els drets humans”. Un dels personatges que el papa Francesc va citar en la seva intervenció pública a la ciutat de Cartagena va ser la del nostre sant català Pere Claver.

Recordem que Pere Claver va néixer a finals del segle XVI a la població de Verdú, a l’Urgell, fill d’uns rics pagesos, i que va ingressar ben jove als jesuïtes, que el van enviar al seu convent a Mallorca. Va ser allà on ell va conèixer un altre gran sant jesuïta, sant Alfons Rodríguez, que li va desvetllar l’esperit missioner. Un esperit que el va portar a oferir-se ell mateix per anar a l’aleshores capital de la nova Amèrica: Cartagena d’Índies. Una ciutat que avui forma part de l’actual Colòmbia. Aquí és on el nostre sant català es va dedicar en cos i ànima als esclaus negres que arribaven capturats de l’Àfrica i vivien en condicions infrahumanes sota el règim de l’esclavitud.  

   

 

 

 

Per llegir l'article complet subscrigui's a l'edició impresa en aquest enllaç

 

Número 482

Gener/Febrer 2018

Portada

>Subscrigui's a FocNou

>Demanar aquest número

Seccions

Segueix-nos a Facebook

Segueix-nos a Twiter

Canal Vimeo FocNou