Informació i pluralitat.
Cada mes articles d'opinió, anàlisi, informació en profunditat d'actualitat social i d'Església.

Atents a la fe i a la cultura.
Seccions fixes d'espiritualitat, crítica de llibres, cinema, música, televisió, testimonis...

Pel diàleg entre religions.
Cada trimestre inclou la revista interreligiosa Dialogal.

Des del 1974 Foc Nou surt cada mes al carrer. Amb aquest temps s'ha consolidat com un punt de referència dels sectors més renovadors i oberts del cristianisme i de les persones interessades en la vida de l'Església. Això ha estat possible perquè s'edita des d'una empresa independent de qualsevol institució religiosa i la seva viabilitat se sustenta bàsicament en la fidelitat dels subscriptors.

El primer número de la revista va aparèixer el novembre de 1974 com una circular del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona. Poc després va assumir la publicació l'empresa editora de la revista El Ciervo. Durant 25 anys va ser directora de Foc Nou la periodista Roser Bofill. Després la dirigí el periodista Jordi Llisterri, i Joaquim Gomis (actualment l'editor) i Emili Pacheco.

Els temes socials, eclesials i religiosos que tracta cada mes Foc Nou són analitzats sempre des d'un punt de vista obert i ecumènic. Altres seccions fixes sobre ciència, litúrgia, espiritualitat, testimonis i de caire cultural (crítica de llibres, cinema, televisió, música) completen l'oferta de la revista.

Els subscriptors també poden rebre la revista interreligiosa Dialogal realitzada per l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós. Una publicació que es va iniciar al març del 2002 i que també es produeix i comercialitza des de l'empresa editora de El Ciervo. Foc Nou és també una de les entitats fundadores de l'APPEC, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català.

Director: Emili Pacheco
Consell de direcció: Oriol Llop, Francesc Romeu, Albert Saéz, Lucía Montobbio, Eugenia de Andrés.
Edició: El Ciervo 96 S.A.
Redacció, administració i subscripcions: Calvet, 56, entl. 3a. 08021 Barcelona.
Tel. 93 200 51 45
Fax: 93 201 10 15
E-mail redacció: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
E-mail administració: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
www.focnou.cat

Format: 210 x 270 mm
Pàgines: 52 (5 números l'any)
Periodicitat: bimestral
Tiratge: 4.000 exemplars
Preu subscripció: 40 €.
(Europa 51 €. Resta del món: 61 €)
PVP: 4,95 €.

Roser Bofill i Portabella
Primera directora de Foc Nou

Fer una revista no és una tasca fàcil. Però és una feina molt gratificant quan hom se sent acompanyat d'un públic fidel i comprova que la revista compleix una missió. Té un sentit.

L'any 1974 la Circular que editava el Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona va voler ampliar la temàtica i aleshores és quan es va canviar el nom pel de Foc Nou . Des d'aleshores vaig dirigir jo la revista. Més tard, l'any 1976, va passar a ser editada per la mateixa empresa que edita El Ciervo .

En aquest temps han passat moltes coses. En el terreny públic el pas d'una dictadura a una democràcia, ara tenim la Constitució i l'Estatut d'Autonomia. A Europa va caure el mur de Berlín i el comunisme, però ara una economia capitalista posa l'afany, sobretot, a guanyar diners i malauradament veiem com els països rics són cada cop més rics i els països pobres cada cop més pobres. La tècnica ha fet molts avanços i els mitjans de comunicació tenen una importància cabdal.

En el terreny religiós quan va començar Foc Nou feia pocs anys que havia acabat el Concili Vaticà II i el bisbe de Roma era Pau VI. El va succeir Joan Pau I, que va ser pontífex solament un mes. Després, durant la majoria dels anys de la vida de la revista, ha governat l'Església Joan Pau II, i ara Benet XVI. Durant aquest darrer període l'impuls del Concili s'ha vist frenat per el que s'ha dit la "restauració", és a dir, un afany de posar ordre a l'Església, molts cops en detriment d'aquell impuls renovador del Vaticà II.

Des d'aquestes pàgines mai hem oblidat el Concili. Molts dels que ja escrivíem aleshores i que encara podeu llegir cada mes som persones profundament marcades per l'empremta que va donar a l'Església Joan XXIII i el Concili Vaticà II. L'entusiasme per el papa Joan i la doctrina conciliar l'hem anat passant, com qui transmet un tresor als qui han vingut a treballar amb nosaltres més tard.

Sempre hem volgut que la nostra temàtica respongués a l'evolució dels temps i seguint la pauta del Vaticà II sent fidels a l'evangeli, mantenir un diàleg amb el món en que vivim, compartint les necessitats, els neguits, els desigs i esperances del nostre temps. Els subtítols que durant anys acompanyaven la capçalera ja deien molt de la nostra trajectòria. Primer va serFoc Nou, revista de serveis cristians. Desprès vam considerar, l'equip que la fèiem, que més que de serveis volíem que fosal servei dels cristians, i així ho deia el subtítol, per oferir als lectors una reflexió sobre els temes i les qüestions que més els hi podien interessar. I, finalment, fa un parell d'anys, vam decidir suprimir el subtítol. Per què? Perquè volem que Foc Nou sigui per els cristians i per els que no ho són, obrint la porta a tothom.

En ocasió dels vint-i-cinc anys, en una emissió de ràdio em van preguntar si era una revista crítica. Vaig respondre que sí. Crec que dins de l'Església cal que hi hagi llibertat d'opinió. Una cosa que ja va dir Pius XII però que no és freqüent que és faci perquè les revistes religioses pertanyen, en general, a institucions o ordres religioses i estan més compromeses a seguir unes directrius i unes normes. L'equip de Foc Nou el formem un grup de gent independent grans i joves, entre els que hi ha laics, religiosos i preveres. I s'han incorporat recentment persones d'altres esglésies. La nostra veu és una veu lliure que dóna el seu criteri davant dels fets, oferint una reflexió. Ho intentem fer sempre sense ferir i amb respecte però amb la llibertat que ens dóna ser fills de Déu.

Aquesta darrera etapa ens hem obert més al diàleg, que veiem com una imperiosa necessitat si avui es vol comunicar l'evangeli. És per això que per commemorar els vint-i-cinc anys vam publicar en un volum les cartes entre creients i agnòstics que durant mesos han anat apareixen a la revista: Cartes creuades. Desde la fe i l'agnosticisme (Editorial Mediterrània, 1999). N'estem contents perquè va ser una experiència inèdita de diàleg a casa nostra. Cada mes era interessant llegir el diàleg entre persones com el bisbe Carrera i Joan Reventós, David Jou i Jorge Wagensberg, Francesc Torralba i Xavier Rubert de Ventós, Josep M. Rovira Belloso i Eugenio Trías, o Victòria Camps i Adela Cortina. En el llibre hi vam afegir un pròleg del pare Evangelista Vilanova i un epíleg de Norbert Bilbeny. En definitiva, dialogar des de la fe, però no des de les seguretats, ha estat el que sempre, durant vint-i-cinc anys, hem intentat fer.

En cada número de la revista hi ha un repàs de l'actualitat del mes, unes pàgines dedicades a "La Qüestió" sobre un tema concret i reportatges, entrevistes, articles de fons i les seccions habituals sobre litúrgia, espiritualitat, llibres, cinema, televisió, música o testimonis. És a dir, un ventall que recull l'actualitat acompanyada d'una reflexió.Crec que Foc Nou ha trobat el seu lloc dins de l'Església i dins del nostre país i s'ha convertit en punt de referència.És bo per una revista renovar-se, fer Foc Nou per seguir amb ànims i amb il-lusió.

Els qui fem FocNou

Director

Emili Pacheco

(Málaga, 1973) és llicenciat en periodisme per la Univeristat Internacional de Catalunya. La seva carrera periodística ha estat centrada en el món de la ràdio. Va començar a Ràdio Estel-Ràdio Principat on va presentar Nits d'Estels, sobre temes solidaris i d'Església. Durant tres temporades va editar el Primer Cafè, un programa d'informació i tertúlia. També ha cobert esdeveniments com les visites de Joan Pau II i Benet XVI. Durant dues temporades ha dirigit juntament amb Mercè Raga l'espai NITSEstel. Fins el juny d'aquest any presentava l'espai diari adreçat a la gent gran, Grans Amics.

Actualment dirigeix el programa Paraules de Vida de Catalunya Ràdio, espai religiós que s'emet cada diumenge. També és coordinador d'informatius de Ràdio Calella Televisió, on presenta l'Informatiu del Migdia.

Consell de direcció

 Francesc Romeu

(Tiana, 1959) és capellà i periodista. És rector de les parròquies de Santa Maria del Taulat i Bernat Calbó, al barri del Poblenou de Barcelon. Ha estat consiliari del Moviment d'Universitaris i Estudiants Cristians de Catalunya (MUEC) i ho és del Moviment de Professionals Catòlics. Professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i col·labora en diversos mitjans escrits i radiofònics.

Oriol Llop

(Barcelona, 1973) és llicenciat en Ciències de la Informació i Ciències Politiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor d'Estudis de Periodismede la Universitat Pompeu Fabra. Director de Comunicació d'ESADE. Ha dirigit diversos programes de televisió i ràdio, entre els quals destaca Signes dels Temps, i el cap de Programes de Ràdio Estel.

Albert Sáez

Albert Sáez (Barcelona, 1965). Periodista i professor titular de Sociologia de la Comunicació a la Universitat Ramon Llull. Director adjunt de El Periódico de Catalunya.Fou president del Consell de Govern de la CCMA i secretari de Mitjans de Comunicació del departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, vicerrector de Docència i Convergencia Europea de la Universitat Ramon Llull. També havia estat director adjunt del diari AVUI i professor convidat a la UPF i a la UOC.

Lucía Montobbio

(Barcelona, 1984) va estudiar Periodisme i Cultura de Pau i Gestió de Conflictes a la UAB. Ha treballat en diferents departaments de comunicació dins del tercer sector: Fundació Arrels, Cristianisme i Justícia, Co-operation Ireland, Migra Studium. Des de 2006 col·labora amb la redacció de El Ciervo on es porten les revistes de Dialogal, de Foc Nou i de El Ciervo. Primer com a redactora, després com a cap de redacció, i ara al consell de direcció. Actualment està cursant l'itinerari per a escriptors de l'Ateneu Barcelonés, i és responsable del projecte Espai Interreligiós de Migra Studium.

Directora d'art

Sònia Poch Masfarré

(Barcelona, 1978) és tècnica superior en disseny gràfic, en especialitat de gràfica publicitària. Treballa per a l'editorial El Ciervo des de setembre de 2004. És l'encarregada de la maquetació i disseny de les revistes Foc Nou, Dialogal i El Ciervo, la responsable del taller editorial de l'empresa i també realitza les tasques de manteniment i actualització de les webs.

Col-laboradors habituals

Pupitre
Pepe Menéndez
(Barcelona, 1956) Director General de la Fundació Joan XXIII i Director Adjunt de la Fundació Jesuïtes Educació.
Professor des de 1981. Impulsor de la creació d’un centre d’innovació educativa (CETEI).
Assessor de diverses entitats educatives i socials que tenen como a finalitat la cohesió social.
Així crec que són les coses
Arcadi Oliveres
(Barcelona,1945) Doctor en Ciències Econòmiquea. President de Justícia i Pau, de la Federació Catalana d’ONG per la Pau. Professor d’economia aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Autor de més de 60 llibres i altres publicacions. Conferenciant i activista incansable.
 En defensa de la política
Albert Sáez
 Des de les Illes
Teodor Suau
(Palma de Mallorca, 1947). Prevere, biblista, canonge de la catedral de Palma. Director del Centre d’ estudis teològics de Mallorca. Autor de nombrosos llibres especialment de reflexió teològica i bíblica,
propers a la realitat actual. Entre els més recentsAuschwitz: pensar la nit per trobar l’esperançaiRamon Llull:miracle i misteri.
 En veu alta
Tica Font
Llicenciada en Física per la universitat de València. Ha estat professora en educació no formal, tutora de la Universitat Nacional a Distància (UNED) i tècnica en medi ambient en al Diputació de Barcelona. Ha estat la fundadora del Centre d’estudis per la Pau J.M. Delàs i vicepresidenta de Justicia i pau. Ha estat presidenta de la Federació Catalana d’ONG per la Pau. Des de març de 2009 es la directora de l’Institut Català Internacional per la Pau. Es experta en Economia de defensa i comerç d’armes.
 En veu alta
Olga Xirinacs
(Tarragona, 1936) és escriptora i articulista. Ha escrit una cinquantena de llibres entre novel·la, poesia i viatges, i prop de 300 contes, la majoria per adults, que surten periòdicament en premsa. Ha obtingut els premis més importants de la Literatura catalana (Sant Jordi, Josep Pla, Carles Riba, dues vegades el de la Crítica, entre altres).

La fe sota sospita
Francesc Torralba Roselló
(Barcelona, 1967) és Doctor en Filosofia por la Universitat de Barcelona (1993) i Doctor en Teologia (1997) per la Facultat de Teologia de Catalunya. Professor titular de Filosofia a la Universitat Ramon Llull i membre investigador de l'Institut Borja de Bioètica. Especialista en l'obra de Soeren Kierkegaard, ha publicat més de quaranta assajos de caràcter filosòfic, ètic i antropològic sobre diferents temes.
 En veu alta
Lucía Montobbio
Espiritualitat
Gaspar Mora
(St. Andreu de Llavaneres, 1939) és doctor en Teologia, especialitat Moral. Ha estat professor de la Facultat de Teologia de Catalunya. Va ser Degà-President de la Facultat i Vice-degà. S'ha dedicat a la pastoral amb els promesos, essent Consiliari Diocesà del CPM, Internacional i de la Federació Espanyola. Entre altres obres, ha escritFent camí amb les parelles, 3a. ed. 2007, iLa vida cristiana. Teologia moral Fonamental, 2004.
 Llegir, mirar, escoltar
Francesc-Xavier Marín
(Gironella, 1963) és doctor en Filosofia, diplomat en Ciències de la Religió i expert professional en ciències islàmiques. És professor de la Universitat Ramon Llull —on és investigador principal del Grup de Recerca «Identitat i Diàleg Intercultural»— i dels Instituts Superiors de Ciències Religioses de Barcelona i de Vic.
 Llegir, mirar, escoltar
Andreu Trilla
(Balaguer, 1940), escolapi, mestre, llicenciat el Teologia. Ha treballat en el camp educatiu, en escoles reglades i en educació d'adults. Ha estat president de Setem i gerent de la fundació Servei Solidari.
 Petit Cercle
Maria Escales
Vaig néixer a Mallorca un 12 de novembre. Visc a Mataró. Sóc músic, toco l'oboè, i també sóc professora de piano. Ara estic donant classes a una escola de secundària de Mataró. Tinc dos fills i un home, (o ells em tenen a mi) una hipoteca brutal i una gata que respon (és un dir) a un nom absurd.
 Teatre
Carla Liébana
(Barcelona, 1985), es va llicenciar en Periodisme a la UAB i, interessada pel món de la docència, va cursar el Certificat d’Aptitud Pedagògica per poder donar classes a secundària. Ha treballat en diversos mitjans i en l’àmbit de la comunicació institucional, corporativa i, sobretot, cultural. Vinculada des de fa molts anys a l’educació en el lleure i el teixit associatiu, és responsable de Comunicació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya."
 Música i correcció
Jordi Guàrdia-Romeu
(Tarragona, 1966) Teòleg format al monestir de Montserrat, ha estudiat litúrgia a l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona. Col·labora al Centre de Pastoral Litúrgica, on és responsable de les publicacions musicals. Ha col·laborat en la redacció de laHistòria de la música catalana, valenciana i baleard’Edicions 62. Viu a Tarragona. Dirigeix els cants en les celebracions de la Catedral.