Laudato si', foc nou!

 

Emili Pacheco

L'estiu del 2015 serà recordat, entre altres coses, per les diferents onades de calor que ens han fet patir dies i nits de xafogor intensa –xafogor sobretot pels que vivim a la costa-.

 

 

L’estiu del 2015 serà recordat, entre altres coses, per les diferents onades de calor que ens han fet patir dies i nits de xafogor intensa –xafogor sobretot pels que vivim a la costa–. Alguns meteoròlegs i experts apunten directament a les onades de calor com una de les conseqüències del canvi climàtic, i, precisament, tenir cura i respecte pel medi ambient és una de les propostes incloses a la nova encíclica del papa Francesc, Laudato si’. En aquest número, alguns dels nostres col·laboradors habituals, com en Francesc Romeu o en Francesc Torralba, aborden en profunditat la que és la segona encíclica del papa Bergoglio. A més, a la Qüestió, les pàgines centrals de la revista, recollim diferents opinions sobre aquest text. Per exemple, la de Mario Rodríguez, que és director de Greenpeace Espanya. Ell es felicita per la sensibilitat del papa Francesc en els temes del medi ambient i espera que inspiri també a la resta de líders mundials, sobretot als creients, per tal que posin remei i actuïn per frenar les conseqüències del canvi climàtic. Recordem que, a finals d’any, es fa a París la cimera del clima. Esperem que aquesta sigui una bona oportunitat per reflexionar però també per treballar de manera efectiva en les polítiques de respecte al medi ambient. Rodríguez creu que un senyal que podria influir positivament de cara a la cimera de París, seria que Francesc, enguany, pogués prendre algunes mesures concretes en la línia de la filosofia de Laudato si’ en el mateix Estat del Vaticà. Per exemple, invertir en energies renovables des de la Banca Vaticana, o, en un àmbit més quotidià, podria impulsar mesures perquè l’energia usada en tot l’Estat provingués de fonts 100% renovables. En aquest número, també podran llegir les reflexions del pare Lluc Torcal, prior del Monestir de Poblet i president de la Junta Rectora del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet. Precisament, li agafem en préstec el títol d’aquest pòrtic. El P. Lluc és un expert en temes de medi ambient i de respecte i sensibilitat cap a la natura. De fet, aquí podríem fer servir la dita que «predica amb l’exemple», perquè des de fa uns quants anys aplica al Monestir de Poblet diferents mesures com ara el fet de tenir un hort ecològic o plaques fotovoltaiques. Dues firmes més aborden el Laudato si’: Jordi López Camps, exdirector d’Afers Religiosos de la Generalitat, i el nostre col·laborador Gaspar Mora.

 

Hem de dir, però, que l’encíclica del papa Francesc no només parla de medi ambient. També, i de manera contundent, torna a criticar l’actual model econòmic en què es posa com a bé suprem per sobre de qualsevol altre els diners, i es deixa de banda les persones. Per al Papa, l’actual situació que es viu en els àmbits social, humà i econòmic a tot el món, va molt lligada a l’ecologia i el medi. Tal com recorda Francesc Romeu en el seu article, el Papa també assenyala que «el deute extern dels països pobres s’ha convertit en un instrument de control». Per Francesc, «cal que els països desenvolupats (més enllà d’endur-se les matèries primeres i les energies no renovables) contribueixin a portar recursos als països més necessitats per promoure polítiques i programes de desenvolupament sostenible».

 

ELS VIATGES PROMESOS I COMPROMESOS

Així qualifica Francesc Romeu els últims viatges del papa Francesc, que el periodista ha seguit amb molt d’entusiasme, ja que, diu, són viatges difícils i interessants d’analitzar des del punt de vista mediàtic. Fidel al seu esperit, el Sant Pare es desplaça a les perifèries, allà on els cristians pateixen. A principis de juny, un cap de setmana a Sarajevo, i el mes de juliol una setmana sencera a Amèrica Llatina: Equador, Bolívia i Paraguai (l’Amèrica més pobre!). I abans de tancar el Pòrtic, dues qüestions més. A l’anterior número dèiem que era imminent el relleu a l’Arquebisbat de Barcelona. Han passat unes quantes setmanes i aquest no s’ha produït, tot i que com es diu als cercles periodístics, està a punt de caure. Esperem que no s’allargui molt més. I avançar-vos que, en el proper número, també parlarem del Sínode de la Família que es farà al mes d’octubre a Roma. Una qüestió que també està a l’agenda de preocupacions del Sant Pare.