Ara, un cop passat, ja podem dir que ha estat històric i molt generós perquè amb cada gest i amb cada acció, el papa Francesc s’aproxima a l’altre, es posa a la pell de l’altre, no jutja, només fa costat i acompanya, posa l’Església al servei de l’altre. Tal i com apunta Francesc Romeu a les següents pàgines, el viatge del Pontífex a Egipte tenia cinc punts importants. El primer, i potser dels més importants, és que ha estat un viatge pastoral, per mostrar públicament el seu suport als cristians d’Egipte, que pateixen una injusta persecució, que han de viure un dia a dia molt complicat, tenint en compte que són una minoria. Ha estat també un viatge ecumènic i intereligiós amb el que s’ha volgut escenificar les relacions per afavorir les relacions de l’església catòlica romana amb els cristians coptes ortodoxos. Per últim, el viatge del papa Francesc també ha tingut un marcat caràcter polític ja que ha mantingut trobades a un alt nivell, com la primera just arribar amb el president del país, també amb el gran imam i rector de la Universitat Al-Azhar del Caire, Ahmed Al-Tayeb. Abans de marxar es va fer la signatura d’una declaració conjunta entre el papa Francesc i el papa Teodor II, el patriarca de l’església copta ortodoxa.

Però el papa Francesc no ha estat notícia només per aquest viatge a Egipte. També ho és perquè al març s’han celebrat els seus 4 anys al capdavant de l’Església. Es pot fer la semblança a un mandat polític. I el balanç és prou significatiu i important. Hi ha qui diu que tot són gestos, cops de titular però que en realitat no ha canviat res. I altres analistes que pensen que va en el bon camí, que ha emprès reformes molt importants que necessiten temps per consolidar-se. El que sí està clar és que el papa Francesc ha marcat el rumb cap a on vol portar l’Església del present i del futur. Tal i com diu Francesc Romeu, la veu del papa Francesc es fa escoltar quan parla del món i dels problemes que hi ha; quan es preocupa per l’equilibri, per la sostenibilitat i l’ecologia; o quan denuncia les guerres per causa de la injustícia que hi ha en els països pobres o pels interessos en la venda d’armes. I mai té pèls a la llengua. Això ho denuncia allà on calgui. Tant si és al Congrés dels Estats Units com si és a la seu de les Nacions Unides. Sigui com sigui, el seu missatge arriba, i cala, ressona molt més enllà del que són les parets de l’Església Catòlica. El papa Francesc és també un líder per aquells que no creuen, o que tenen dubtes. I això, avui dia, en els temps que corren, és un gran què.

En aquest número continuem fent-nos ressò dels temes socials que marquen l’agenda informativa. Podreu llegir una interessant conversa amb Xavier Artigas i Xapo Ortega, dos dels socis cooperatius de Metromuster, una productora independent amb seu a Barcelona que des de l’any 2010 experimenta amb l’art, la comunicació i la política amb l’objectiu de denunciar tot allò que vulnera els drets humans i més elementals de la dignitat de les persones. Ho fan d’una manera valenta, sense pors. En Xavier i en Xapo es van conèixer durant els dies en què les activitats del moviment 15M estaven en plena ebullició. Des de llavors van iniciar una carrera plegats, molt fructífera i que ha tingut resultats tan rellevants com l’aparició de destacats projectes audiovisuals de denuncia social i política. El 2016 van co-dirigir, juntament amb Marc Serra, Tarajal, desmuntant la impunitat a la frontera sud, un llargmetratge de no-ficció que investiga el cas de la mort de 15 immigrants a la platja de Ceuta de Tarajal el 6 de febrer del 2014.

I acabo anunciant la incorporació de dos nous col·laboradors. Es tracta de dos joves periodistes. En Pablo Muñoz ens oferirà la seva particular crónica social i política des de Madrid. I en Jordi Prior, especialista en comunicació corporativa i política, ens ajudarà a entendre moltes qüestions i tendències dels nous llenguatges mediàtics.